Choď na obsah Choď na menu

Prienik do systému

28. 5. 2018

Trestnou činnosťou je taktiež neoprávnené vniknutie do systému. Človek zaoberajúci sa touto činnosťou sa nazýva hacker.

                                       zadny-utok.jpg

Útok hrubou silou

Metóda, ktorá spočíva vo vyskúšaní všetkých možných kombinácií znakov.  Útočník zostrojí program, ktorým sa pokúša vyskúšaním všetkých možných kombinácií uhádnuť vaše heslo.

Slovníkový útok

Slovníkový útok spočíva v skúšaní všetkých slov daného jazyka. Takémuto útoku sa dá predísť použitím hesla, ktoré nie je slovom žiadneho jazyka.

Odpočúvanie sieťovej komunikácie

Vaše heslo sa dá veľmi jednoducho získať odpočúvaním nezabezpečených komunikačných liniek ako sú http:// a ftp://. Preto nikdy nezadávajte svoje údaje do stránky, ktorá nie je zabezpečená šifrovanou komunikáciou https:// alebo ftps:// (poprípade inou).

 Využitie neukončeného spojenia

Útočník môže využiť, že sa zabudnete odhlásiť zo systému. Využije otvorené spojenie, ktoré zneužije vo svoj prospech. Niektoré stránky sa proti takýmto útokom chránia automatickým ukončením spojenia pri nečinnosti.

 Zadné vrátka

Útočník zostrojí program Backdoor, ktorý mu umožní dostať sa do systému bez nutnosti poznať správne používateľské meno a heslo. Tento program rozšíri pomocou počítačového červa alebo trójskeho koňa. 

Odchytenie hesla

Útočník zostrojí program nazývaný Key-logger, ktorý zaznamenáva stlačené klávesy a takto získané údaje mu odosiela prostredníctvom Internetu. Tento program rozšíri pomocou počítačového červa alebo trójskeho koňa