Choď na obsah Choď na menu

Zabezpečenie a spôsoby ochrany

28. 5. 2018

                                     Heslá

Heslá sú prvou obrannou líniou proti počítačovej kriminalite. Najdôležitejšie je zvoliť si silné heslá a pre každý z dôležitých účtov používať iné heslo. Taktiež sa odporúča heslá pravidelne aktualizovať. Na základe nasledujúcich odporúčaní si vytvorte silné heslá a uchovávajte ich v bezpečí.

  • V prípade každého zo svojich dôležitých účtov, ako je e-mailový účet alebo účet pre internetové bankovníctvo, používajte jedinečné heslo
  • Použitie dlhých hesiel obsahujúcich čísla, písmená a symboly
  • Nastavenie možností obnovenia hesla a ich pravidelná aktualizácia

                                                                      Šifrovanie dát

Šifrovanie dát predstavuje spôsob, ako možno zamedziť neautorizovaným osobám k prístupu dátam, ako sú napríklad osobné dokumenty, domáci fotografie, heslá a rôzne prihlasovacie údaje a iné citlivé súbory, alebo ním možno chrániť napríklad elektronické bankovníctvo, alebo dáta posielané internetom. Šifrovanie dát zamedzí, že sa kspráve nedostane po ceste ďalšia osoba alebo zamedzí prístup do vašich dát pri krádeži fyzického zariadenia (napríklad Notebooku, mobilu, USB flash disku, externých diskov, DVD, a i.). Jednoducho - jedná sa o proces, kedy z čitateľného textu pomocou šifrovacieho algoritmu a kľúču vytvoríme text zašifrovaný.

                                                 cyphre-m.jpg